UNIVERSITETI POLITEKNIK I
TIRANËS
FAKULTETI I INXHINIERISË MATEMATIKE DHE
INXHINIERISË FIZIKE
DEGA : INXHINIERI MATEMATIKE
·
Viti I- A 2014-2015
LËNDA: KIMI INORGANIKE
Tema: Përcaktimi
i entalpisë të reaksioneve kimike
PUNOI:
ISMAIL MEMUSHAJ PRANOI:
ALBANA JANO
Tema:
Përcaktimi
I entalpisë të reaksioneve kimike
Qëllimi:
Në
këtë eksperiment do të studiohen disa reaksione, duke synuar:
Përcaktimin
e lidhjes që ekziston midis masës së substancave që marrin pjesë në reaksion
dhe sasisë së nxehtësisë të cliruar.
Përcaktimi
I entalpisë molare së reaksioneve nëpërmjet kalorimetrisë dhe ligjit të Hesit.
Pajisjet dhe reagentët:
Kalorimetër;
termometër ; bekera 100 ml ; cilindër I shkallëzuar 100 ml ; tretësira: NaOH
2.0 M, NH4Cl(aq)
2.0 M , HCl(aq) 2.0 M
, dhe NH4OH(aq) 2.0 M.
Pjesa teorike:
Reaksionet kimike shoqërohen
me dhënie ose marrje energjie, në formën e nxehtësisë. Kur reaksioni cliron
nxehtësi në mjedis, ai është ekzotermik. Anasjelltas, një reaksion qe
zhvillohet me thithje nxehtësie është reaksion endotermik. Shkëmbimet e
energjisë që ndodhin gjatë zhvillimit të reaksioneve kimike I studion
termokimia. Teknika kryesore eksperimentale e termokimise është kalorimetria, e
cila bën të mundur matjen e nxehtësisë të cliruar apo të thithur gjatë
reaksioneve kimike. Pajisja që përdoret për këtë qëllim quhet kalorimetër.
Sasia e nxehtësisë së cliruar nga një reaksion kimik varet nga fakti nëse
reaksioni zhvillohet në trysni konstante apo vëllim konstant. Nisur nga kjo
edhe kalorimetrat mund të jenë dy llojesh: kalorimetër me trysni konstante dhe
kalorimetër me vëllim konstant.
Kalorimetrat me trysni
konstante janë pajisje të thjeshta që përdoren për matjen e nxehtësisë që
clirohet apo thithet gjatë një reaksioni që zhvillohet në kushtet e trysnisë
konstante. Nxehtësia e reaksionit në trysni konstante përbën ndryshimin e
entalpisë së reaksionit ΔHreaks. Për reaksionet ekzotermike ΔHreaks<0,
ndërsa për ato endotermike ΔHreaks>0. Kalorimetrat e hapur
funksionojnë në kushtet e trysnisë konstante dhe matin entalpinë e
reaksioneve.Këto kalorimetra përbëhen nga një enë e termoizoluar mirë,e pajisur
me një kapak të përshtatshëm të kapur lirshëm dhenë këtë mënyrë ato ndodhen nën
trysninë atmosferike. Këto enë janë gjithashtu të pajisura me një termometër që
bën të mundur matjen e temperaturës në enë dhe një përzjerës që ndihmon në i termoizoluar,këmbimi I nxehtësisë me
mjedisin është i parëfillshëm.
Nxehtësia e cliruar apo
e thithur mund të llogaritet duke përdorur barazimin e mëposhtëm:
Q = c * m *
Δt (1) ,ku c =4.18 J/g °C
Duke njohur vëllimin
dhe përqëndrimin e cdo tretësire, mund të gjejmë numrin e moleve për cdo
substancë të reaksionit dhe këstu mund të
llogaritim entalpinë e cdo reaksioni në kJ/mol.
Vlerat eksperimentale I
krahasojmë me entalpinë e reaksioneve të llogaritura nëpërmjet entalpive
standard te formimit, të cilat jepen në tabelën e mëposhtëme:
Substanca
|
ΔHf° (kJ/mol)
|
NaOH(aq)
|
-470
|
HCl(aq)
|
-167
|
NH4Cl(aq
|
-300
|
NH3(aq)
|
-80
|
NaCl(aq)
|
-407
|
H2O(l)
|
-286
|
Figurat:
Pjesa eksperimentale dhe Zhvillimi i punës :
Në këtë eksperiment përcaktuam
entalpinë e disa reaksioneve duke përdorur metodën kalorimetrike. Reaksionet që
morrëm në shqyrtim ishin:
I.
NaOH(aq) + HCl(aq) ¾> NaCl(aq) + H2O(l) (a)
II.
NH4Cl(aq) + NaOH(aq) ¾> NH3(aq) + NaCl(aq) +
H2O(l) (b)
III.
NH3(aq) + HCl(aq)
¾> NH4Cl(aq) (c)
Peshuam kalorimetrin
bosh.
·
NaOH(aq)
2M dhe
HCl(aq) 2 M:
1. Me
anë të një cilindri të shkallëzuar matëm 50 ml
NaOH(aq) 2M dhe e hodhëm në një gotë kimike 100 ml.Matëm dhe
regjistruam temperaturën fillestare të tretësirës. Në një gotë tjetër kimike
hodhëm 50 ml HCl(aq) 2 M. Matëm dhe regjistruam temperaturën e sajë
.Si temperaturë fillestare morëm vlerën mesatare të temperaturave të matura.
2. I
shtuam të dyja tretësirat e mësipërme ne kalorimetër dhe regjistruam temperaturën
më të lartë, ndërkohë që po e trazonim tretësirën.
3. Peshuam
kalorimetrin së bashku me tretësirat dhe llogaritëm masën e përzjerjes.
4. Zbrazëm
përzjerjen në lavaman, lamë dhe thamë gotat kimike,kalorimetrin dhe
termometrin.
·
NH4Cl(aq)
2M dhe
NaOH(aq) 2M
1.
Me anë të një cilindri të shkallëzuar
matëm 50 ml NH4Cl(aq)
2 M dhe e hodhëm në një gotë kimike 100 ml.Matëm dhe regjistruam temperaturën
fillestare të tretësirës. Në një gotë tjetër kimike hodhëm 50 ml
NaOH(aq) 2 M. Matëm
dhe regjistruam temperaturën e sajë .Si temperaturë fillestare morëm vlerën
mesatare të temperaturave të matura.
2.
I shtuam të dyja tretësirat e mësipërme
ne kalorimetër dhe regjistruam temperaturën më të lartë, ndërkohë që po e
trazonim tretësirën.
3.
Peshuam kalorimetrin së bashku me tretësirat
dhe llogaritëm masën e përzjerjes.
4.
Zbrazëm përzjerjen në lavaman, lamë dhe
thamë gotat kimike,kalorimetrin dhe termometrin.
·
HCl(aq) 2 M
dhe NH4OH(aq) 2 M
1.
Me anë të një cilindri të shkallëzuar
matëm 50 ml HCl(aq) 2 M dhe e hodhëm në një gotë kimike 100
ml.Matëm dhe regjistruam temperaturën fillestare të tretësirës. Në një gotë
tjetër kimike hodhëm 50 ml NH4OH(aq) 2 M. Matëm dhe regjistruam temperaturën e sajë
.Si temperaturë fillestare morëm vlerën mesatare të temperaturave të matura.
2.
I shtuam të dyja tretësirat e mësipërme
ne kalorimetër dhe regjistruam temperaturën më të lartë, ndërkohë që po e
trazonim tretësirën.
3.
Peshuam kalorimetrin së bashku me tretësirat
dhe llogaritëm masën e përzjerjes.
4.
Zbrazëm përzjerjen në lavaman, lamë dhe
thamë gotat kimike,kalorimetrin dhe termometrin.
Rezultate dhe diskutime:
1. Me të dhënat e marra nga
eksperimenti plotësijmë tabelën e mëposhtëme:
Masa
e kalorimetrit: 155.2 g
Reaksioni
|
Temp. fillest °C
|
Temp. prefund °C
|
Δt
°C
|
Masa e kalorimet + perzierje (g)
|
Masa e perzierjes (g)
|
NaOH+HCl
|
16.5
|
29.4
|
12.9
|
259.2
|
104
|
NH4Cl+NaOH
|
17.9
|
19.11
|
1.21
|
260.7
|
105.5
|
NH4Cl+HCl
|
16.9
|
28.9
|
12
|
254
|
98.8
|
2. Duke zëvendësuar në formulën (1)
ndryshimin e temperaturës dhe masën për secilën nga tre përzjerjet, përcaktojmë
nxehtësinë e cliruar për cdo reaksion:
·
NaOH+HCl
:
Q
= c * m * Δt = 4.18 J/g°C * 104 g
* 12.9°C = 5607.8 J
·
NH4Cl+NaOH:
Q
= c * m * Δt = 4.18 J/g°C * 105.5 g
* 1.21°C = 661.48 J
·
NH4Cl+HCl:
Q
= c * m * Δt = 4.18 J/g°C * 98.8 g
* 12°C = 4959.8 J
3. Në të gjithë reaksionet për cdo
substancë kemi numër të njëjtë molesh. Bazuar në vëllimin dhe përqëndrimin e
tretësirave përcaktojmë numrin e moleve për cdo substancë dhe prej këtej
llogarisim ΔH për cdo reaksion në kJ/mol.
n
= CM * V = 2 M * 0.05 l = 0.1 mole
(e njëjtë për cdo substancë)
1
mol => V= 500 ml , për 0.1 mole
·
NaOH+HCl
:
ΔH
= Q/1mol =5.607 kJ / 0.1 mol =56.07 kJ/mol
·
NH4Cl+NaOH:
ΔH
= Q/1mol =0.6614 kJ / 0.1 mol =6.61 kJ/mol
·
NH4Cl+HCl:
ΔH
= Q/1mol =4.959 kJ / 0.1 mol =49.59 kJ/mol
4. A) Duke përdorur ligjin
e Hesit tregojmë se reaksioni (c) mund të përftohet nga reaksionet (a) dhe (b):
B) Logarisim entalpinë e reaksionit (c) duke përdorur
Ligjin e Hesit.
5. Duke u nisur nga
entalpitë e formimit, llogarisim entalpinë e secilit reaksion.
6. Llogarisim gabimin në
(%) për entalpinë e reaksionit të marrë nga eksperimeni.(Entalpia teorike është
vlera e fituar duke u nisur nga ΔHf°)
7.
Rezultatet e marra nga llogaritjet I paraqitim në
tabelën e mëposhtme:
Reaksioni
|
Q = c * m * Δt (J)
|
ΔHeksp (kJ/mol)
|
ΔHllog (kJ/mol)
|
Gabimi (%)
*100
|
NaOH+HCl
|
5607.8
|
- 56.07
|
- 56
|
0.13
|
NH4Cl+NaOH
|
661.48
|
- 6.6
|
- 3
|
120
|
NH4Cl+HCl
|
4959.8
|
- 49.59
|
- 53
|
6.4
|
Diskutime:
No comments:
Post a Comment